Кранове за газ

Сортирай по:
Покажи:

Кран с бутон за манометър PN16 1/2" Ж/Ж

Крана се монтира преди манометърът и служи за контролна сферка на налягането в измерваната газова си..
18.96лв.

Кран с бутон и защита

Кранът с бутон има възможност за контролна пропускливост на газа за газови уреди с термозащита като ..
55.00лв.

Кран сферичен за газ с холендър Ж/Ж

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газоснабдителни системи как..
17.40лв.

Кран сферичен за газ Smart Gas с дълга дръжка Ж/Ж

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газостнабдителни системи ка..
12.44лв.

Кран сферичен за газ Smart Gas с дълга дръжка М/Ж

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газостнабдителни системи ка..
12.91лв.

Кран сферичен за газ Smart Gas с къса дръжка Ж/Ж

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газостнабдителни системи ка..
12.26лв.

Кран сферичен за газ Smart Gas с къса дръжка М/Ж

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газостнабдителни системи ка..
12.74лв.

Кран сферичен за газ с холендър М/Ж

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газостнабдителни системи ка..
17.15лв.

Кран сферичен за газ ъглов с резба

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газостнабдителни системи ка..
15.41лв.

Кран сферичен за газ ъглов с холендър

Сферичният газов кран е с достатъчно голямо приложение в изграждането на газостнабдителни системи ка..
18.13лв.

Холендър за газ прав BIANCHI

Предназначен за съединения в отоплителни и газови системи за битови и промишлени цели.  Сп..
6.40лв.

Холендър за газ ъглов BIANCHI

Предназначен за съединения в отоплителни и газови системи за битови и промишлени цели.  Сп..
8.68лв.
Показани 1 от 12 | 12 (1 Страници)

          Газов сферичен кран - класификация, конструкция и предназначение


          С всяка изминала година нараства количеството на домакинствата използващи газ, било пропан-бутан в бутилки или природна газ чрез газоснабдителна мрежа . Това явление се наблюдава и при все по- големият темп на развитие и на газифицирането на промишлеността.  Газта е лeсно запалимо вещество, като при висока концентрация и взривоопасно. Именно затова прекалено голямо внимание се отделя на затварящите механизми, като от тяхната надежност зависи надежността на цялата система.

В днешният ден най-разпространените затварящи механизми са сферичните кранове.  Те имат достатъчно много особености за които ще говорим подробно.


           Приложение на сферичните кранове

          До съвсем скоро за затварящи механизми се използваха шибърни и салникови кранове. Съгласно информация, която предоставят производителите, подобен род конструкция би трябвало да работи безотказно 8 години и повече. Но както показва практиката, след 40 цикъла вместо обещаните 400 затварящият механизъм става практически безполезен. Като чести дефекти се появяват в уплътненията и при затворено положение- изпускане на газ.

          Именно поради тази причина в газоснабдителната и битова мрежа се препоръчва монтирането на сферични кранове, които притежават висока надежност и ресурсът им на работа е над 1300 цикъла.


          Особености на сферичните кранове

          На пазара разглежданият тип затварящ механизъм се появява отностително от скоро, но веднага започва да придобива голяма популярност.  Големият експлоатационен срок и високия показател за надежност правят сферичните кранове незаменими при изграждане на газови съоръжения.

           Като плюсове могат да се споменат:

 • Простотата на конструкцията. Сложните системи предполагат повече време за обслужване. Простотата определя надежността.
 • Голям екплоатационен срок. Крана както по-рано беше спометато може да съхрани работните качества продължение на хиляди цикли.
 • Относително ниската си цена - още една причина за избора на сферичен кран.

       Минуси практически няма.


       Съвременият затварящ механизъм се отличава с простотата на кострукцията си , което е  признак за уникални експлоатационни качества. Към нейните особености можем да отнесем.

 • Затвора е изпълнен в сферична форма.
 • Сферичният затвор има специален отвор, през който минава газът. Като материал за изработванто му се използват корозионноустойчиви материали, което прави дългогодишно използването му.
 • Регулирането на пропускливостта се обезпечава от възможността на завъртане на затварящият механизъм около оста си. 

Споменатата по-горе информация обобщава тезата, че приспособлението има само един подвижен елемент и високи експлоатационни качества.


        Класификация на сферичните кранове

       Трябва да се отбележи, че съществуват няколко разновидности на въпростният затварящ механизъм. Можем да ги разделим по следните признаци:

 • По начина на закрепване към тръбопровода. . Крана се закрепва към тръбопровода посредством муфи, фланци или щуцери.  Също така има варианти за вграждане посредством заварка или спойка. В бита най-често се използват резбовият тип газов кран, който издържа на достатъчно високо натоварване, но съществуват и случаи когато е необходимо по-високо такова като в централната мрежа на газоснабдяване и преноса на нефт. Фланцовият тип се използва при изграждане на газоснабдителни станции,газостанции, промишлени обекти, които ползват бутилкови газови инсталации или съдове на 0,5 м3, както и основна мрежа за газоснабдяване и други.
 • Друго класифициране на затварящите механизми е по специално предназначение. Най-разпространените са реходовите с пренасочване на потока, с подгрев на корпуса и система за контрол на пропуските ма газ. В бита се използват варианти на изпълнение, които позволяват контролирането на изпускане - при тяхното използване може съществено да подобри безопасноста.
 • По материала на корпуса.  Още една важна класификация - вида на използваният материал при изработване на корпуса. корпуса е предназначен за защита на механизма от въздействието на околната среда, а така също изпълнява роля на своеобразна преграда. Най- често корпуса се изработва от стомана, легирани сплави и месинг.
 • Важен момент се явява показателя на диаметралният размер. В продажба се срещат испълнения с маркировка DN10- 50 и повече. Подбора на крана за газ се провежда също по показателя на размера на тръбопровода, като се препоръчва по възможност да не се използват преходни елементи.
 • Номиналният показател за налягане в системата е PN1.6MPa и PN4.0MPa. Също така може да се намерят и изделия,които се използват в по специализирани случаи,където налягането може да бъде много високо.
 • Друга класификация може да бъде и по материала на сферата на газовият сферичен кран. Най- често тази класификация може да се приложи при междуфланцовите газови кранове серия ButterFly, които са от стомана GGG40 или INOX.

Всички тези класификации,трябва да се имат в предвид при избор на най-подходящият кран .

     

            Особености при експлоатация

       Разглеждайки даденият затварящ механизъм може да се отбележат следните признаци:

 1. Висока херметичност. Корпусът се изработва чрез специално леене, което определя и високите му изолационни качества.
 2. Използването на метал и особени негови сплави позволява намаляване на теглото на конструкцията.
 3. Повишена надежност. Както бе споменато по рано , сферичният кран може да се използва в продължение на много години без появяване на неизправности.
 4. Температурният режим на работната среда може да варира в достатъчно голям диапазон. Особените експлоатационни качества определят това, че крана може да издържа температурното въздействие на околната среда от - 60 до = 80 градуса Целзий. Именно поради това газовият кран може да се използва както за външен, така и за вътрешен монтаж, като качествата му остават без влияние.
 5. Известните производители на сферични кранове дават достатъчно голяма гаранция.
 6.  И последната особеност е сравнително ниската му цена.


Както показва практиката газовите сферични кранове могат да работят безотказно в продължение на над 10 години


        Еленагаз предлага достатъчно богат избор на сферични газови кранове които могат да се разделя по следните признаци:

 • Резбови прави газови кранове, които могат да бъдат с холендър или без холендър. Също така могат да бъдат с женска (F) или мъжка резба (M) или комбинация от двете.
 • Друга разновидност е ръкохватката : с дълга дръжка или с къса дръжка ( Перчатка).
 • Резбови ъглови газови кранове които могат да имат същите разновидности като правите такива.
 • Сферични междуфланцови кранове за газ които основно се разделят спрямо размера DN10 - DN50 и налягането, което е PN16 и PN40.
 • Сферични междуфланцови кранове за газ серия BUTTERFLY, чиито затварящ механизъm може да бъде от стомана (GGG40) или от неръждавейка (INOX).

Също така в тази категория може да намерите и различни размери холендри за газ BIANCHI и GIACOMINI.


Доставка за цяла България включително: София, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Варна, Ямбол, Нова Загора, Монтана, Смолян, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик, Шумен, Асеновград, Разград, Дупница, Велинград, Кюстендил, Петрич, Сандански, Казанлък, Видин, Русе, Гоце Делчев, Силистра, Бургас,  Сливен, Враца, Търговище, Габрово, Видин, Добрич, Ботевград, Перник, Карнобат, Банско, Панагюрище, Пещера и още...

Категории
Филтри
Price
лв. лв.
Manufacturers
73 12